Alle, kost, personlig udvikling

At give efter for fristelser

En historie fra mit liv.

For et stykke tid siden lod jeg stå til i forhold til min kost, i en længere periode. Og det endda velvidende at jeg nyder min sunde mad, at jeg har det meget bedre når jeg spiser og lever sundt og at jeg flere gange har besluttet mig for at komme back on track.

Så, hvorfor var det så at jeg ikke bare gjorde noget ved det? Hvorfor var det at jeg ikke bare “tog mig sammen” og fik gang i de gode vaner igen?

Der er mange forklaringer: rod i privaten, manglende overskud, ferier, at det bare er så nemt at give efter for fristelserne lige her og nu og bilde sig selv ind at det jo bare er denne ene gang, og alt muligt andet. Men faktum er at de bare er dårlige undskyldninger, for lad os se det i øjnene: rodet i privaten bliver ikke mindre af at jeg spiser usundt og drikker god vin, mit overskud bliver faktisk bedre når jeg lever sundt end når jeg lever usundt. Ferierne varer kun mens man holder ferien – ikke i alle ugerne rundt om – og man kan faktisk godt leve sundt selvom man har ferie, og fristelserne er der altid – hvis de var en gyldig grund ville der jo aldrig være nogen der levede sundt.

så hvad var det? Jeg besluttede flere gange at nu skulle det være, men hver gang holdte det ikke længe før jeg var tilbage i de dårlige vaner. Det undrede mig, for jeg var reelt træt af hvordan jeg havde det, og hver gang jeg startede på de gode vaner var det med stor begejstring. Men alligevel var det ikke nok.

Så jeg satte mig ned med min motivationsteori og kørte mig selv igennem nogle af mine motivationsskemaer.

Som forventet handlede det om en kombineret konflikt: Der var diskrepans mellem det jeg gjorde nu og mine mål, men begge sider havde både elemter der tiltrak og frastødte mig. På her og nu siden var jeg tiltrukket af især de sociale elementer af den usunde livsstil: brunch med familien, vinbar med veninden, cafebesøg og nachos med sønnen, sofahygge og fredagsslik osv. knap så tiltrækkende var den manglende energi, de ekstra kilo, sløvheden, tømmermændene efter vin aften, oppustetheden, selvleden osv.  På mål siden var jeg især tiltrukket af de fysiske aspekter: velvære, energi og vægttab.

Det gode ved analysen var at den viste mig at de ting jeg ville “tabe” ved at ændre min adfærd for at gå efter mit mål, ikke var så slemme. Jeg kan jo sagtens være social uden alt det usunde – det har jeg jo været før. Og selvom det naturligvis betyder jeg skal give afkald på lidt, så opvejes det til fulde af alle de ting jeg vinder ved det. Så beslutningen var faktisk ikke så svær.

For at sikre at jeg denne gang rent faktisk ville holde min aftale med mig selv, kiggede jeg tilbage på hvad jeg havde gjort tidligere – både de gange hvor det er lykkedes og de gange hvor det ikke er.  En af de ting der slog mig var at jeg, alle de gange det var mislykkedes, muligvis nok havde taget beslutningen, men jeg havde ikke en helt klar plan for hvordan.

Så den satte jeg mig ned og lavede – og ikke nok med det: Dagen inden jeg skulle begynde at få mine gode vaner tilbage gik jeg igang med at forberede de kommende dages måltider. En ting jeg nemlig har lært gennem tiden er at det for mig er meget nemmere ikke at falde for fristelserne, hvis det sunde valg er lettere tilgængeligt. (Derudover gør det min hverdag meget nemmere når jeg kun laver mad et par gange i ugen, istedet for hver dag).

Fordi jeg ikke har planer om at skulle stå skåret som batman, med en fedtprocent på 3, men bare gerne ville tilbage til min sunde livsstil hvor jeg har det bedst i min krop, tog jeg i min plan hensyn til begge sider i min konflikt (ambivalens): Jeg lever sundt de 6 dage i ugen, og den sidste må jeg så give den gas med nogen af de ting jeg nød ved den usunde livsstil. – Eller faktisk har jeg planlagt det sådan at jeg lever sundt 5 hele dage og to halve, og så er usund to halve (på den måde kan jeg nemlig både nå en aften med sjusser og flødesauce og en formiddag med brunch).

For det er jo det den individuelle kostplan og vejledning handler om: at finde ud af hvad der motiverer DIG til at nå dine mål, og hvad der står i vejen. Og så lave en kostplan der tager højde for netop DIT liv, ønsker og yndlingslaster.

Med den rigtige plan og det rigtige forarbejde fejler man ikke så nemt.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.