1 år til et sundere liv, Alle, kost

Et år til et sundere liv – trin 7

I Danmark bliver der drukket over 100 liter sodavand pr person, pr år! Og det er endda når man ikke tager højde for at der er mange grupper der ikke drikker sodavand (feks babyer) – hvilket betyder at det reelle tal er meget højere.

Det tal er alt, alt for højt, for sodavand er ikke sundt. Tværtimod.

I en halv liter sukkersødet sodavand er der ca 25 sukkerknalde, dvs ca 50 gr sukker. hvilket svarer til ca 210 kcal.

De kcal der er i sodavand regnes som tomme kcal, dvs at kroppen ikke får nogle gode næringsstoffer ud af det. Det betyder at vi får en masse kalorier, der bare ’sætter sig på sidebenene’ uden at give vores krop noget godt at arbejde med.

Hvis man dagligt får 200 kcal for meget (svarende til en sodavand), bliver det på et år til ca 73.000 kcal, hvilket svarer til lidt over 8 kg fedt!

Indtager vi sukker på denne måde stiger vores blodsukker også hurtigt, dvs vi oplever at få mere energi ret hurtigt. Men, desværre falder blodsukkeret igen, og faktisk til et niveau der er lavere end det var til at starte med, hvilket betyder at vi får trang til mere sukker – og så kører den onde cirkel.

Samtidig betyder disse store udsving i blodsukkeret at man bliver træt, ukoncentreret og i dårligt humør.

Derudover er det vigtigt at huske at sukker i for store mængder ødelægger vores immunforsvar og tarmbakterier (der både er vigtige for vores fysiske og psykiske trivsel) og kan være medvirkende faktor til visse typer af kræft.

Man kan naturligvis bare drikke light sodavand eller holde sig til danskvand, så undgår man sukkeret, men det er stadig ikke optimalt:

Alle sodavand giver huller i tænderne. Det er blandt andet kulsyren der gør det. Syren ødelægger ganske enkelt emaljen i tænderne.

Især hvis man går og smådrikker hele tiden.

Og selvom man sparer sukkeret, og deraf følgende komplikationer, ved at drikke light, så har light produkterne også en masse negative effekter.

De kunstige sødemidler er mistænkt for bla at give kræft, søvnbesvær, hovedpine, manglende fokus og motoriske forstyrrelser,

Hvis det kun handler om vægten, kan man godt skifte en sukkersødet sodavand ud med en light og få det ønskede resultat. Men, vil man gerne være sund, er det altså en god ide at skifte sodavand ud med vand.

Denne uges gode vane er derfor:

Skær ned på dit indtag af sodavand, så du kun drikker det i weekenden – Og allerhelst kun 1 liter i alt.

Er du vant til at drikke meget sodavand dagligt kan du, hvis du tager en kold tyrker, opleve at få hovedpine i den første tid. Dette går over.

Men ellers kan du lave en langsom nedtrapning, hvor du over nogle uger skærer ned på dit sodavandsforbrug.


Husk, hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev for du mine blog indlæg direkte i din indbakke. Du kan tilmelde dig lige HER

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.