Kom ud og bevæg dig – hver dag

Jeg har altid været aktiv, både som barn på landet, med heste og en lade fyldt med halm man kunne lege i, som ung voksen med boksning, klatring og løbeture, og nu som (knap så ung) voksen med vandring, styrketræning og yoga.

jeg har altid haft frihed til at lave det bevægelse jeg nu lige havde lyst til. Havde mine forældre nu insisteret på at jeg skulle gå til feks håndbold eller en anden holdsport, havde jeg sikkert endt med en ide om at ‘sport er ikke mig’ og så var jeg næppe endt med et så aktivt liv som jeg har haft.

Og det ville ha været synd. Både for min livsglæde og for min sundhed.

Sundhedstyrelsen anbefaler at voksne motionerer 30 min hver dag, ved moderat til høj intensitet, heraf minimum 2 x20 min ved høj intensitet pr uge.

Sammen med dårlig kost er inaktivitet de største risikofaktorer for livsstilssygdomme og tidlig død.

Motion er godt for mange ting: Bl.a. øger det musklernes følsomhed for insulin, LDL–kolesterol (det lede kolesterol) niveauet i blodet sænkes, blodtrykket sænkes og det øger vores forbrænding, så vi kan spise mere uden at tage på´(eller spise det samme og tabe os). Derudover styrker det vores krop, så vi bedre kan klare daglige udfordringer, og vi undgår en masse af de smerter og skavanker der kommer af inaktivitet.

Men, det der i mine øjne er den væsentligste grund til at motionere er at det påvirker vores humør, overskud og livsglæde.

Og lider man af angst, depression eller stress virker motion faktisk helbredende. (dog skal man ved angst og stress ikke dyrke motion ved høj intensitet, medmindre man er vant til det)

Det vigtige her er naturligvis at man, som jeg, finder en motionsform man ikke synes er surt slid. Husk at motion behøver ikke bare handle om maraton løb eller timevis i fitnesscenteret, der er mange andre muligheder, og det er kun fantasien der sætter grænserne. Her er nogle forslag:

  • Tag en tur i svømmehallen, og svøm baner, leg i vandet, prøv vandrutchebanen.
  • Pak en termokande i rygsækken og tag en tur i skoven.
  • Gå med ungerne på legepladsen (har du ikke nogen børn, kan du garanteret låne nogen), og følg dem rundt – dvs en slags’ kongens efterfølgere’ – tro mig, de unger har kondi 😉
  • Spil fodbold, basket, håndbold
  • Meld dig på et pole hold – de findes for alle køn og str.
  • Skru op for musikken derhjemme og dans.
  • Tag cyklen fremfor toget eller bilen
  • Flygt fra zombier, monstre og andet fedt (brug din fantasi eller en app)
  • Lav 10 burpees hver gang du får lyst til chokolade/ en cigaret/ junkfood.

Jeg foreslår gerne at man sørger for at lave sin motion udendørs, minimum et par gange pr uge. Vi er stadig ikke så langt fra fortidsmennesket, der levede udendørs i naturen, og vores system, både fysisk og psykisk har rigtigt godt af at vi kommer udenfor, og allerhelst ud hvor der er noget natur. Især her i efterår/vinterhalvåret er det en rigtig god ide at komme ud og få noget lys, så man undgår at blive ramt af det energifald der følger med manglen på sollys.

Så derfor:

Forkæl dig selv med minimum 30 minutters motion, hver dag – også i weekenden.

Er du ikke vant til at motionere kan du enten dele det op på 3×10 minutter dagligt, og så arbejde hen imod at lave 30 minutter sammenhængende, eller du kan starte med 10-15 minutter 5 x pr uge, og så langsomt øge mængden.

Når du kommer op på de 30 min hver dag, at det ikke er sundt at træne de samme muskelgrupper ved høj intensitet hver eneste dag (feks at løbe 30 min hver dag), så sørg for at skift træningstype og intensitet i løbet af ugen.

Og husk så: 10 min daglig bevægelse ved lav til moderat intensitet er meget bedre end slet ingen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close