Lystdag

Har du nogensinde prøvet at holde en lystdag? Sådan fast? Hver uge?

Hvis ikke så skulle du tage at prøve det.

Jeg anbefaler altid de folk jeg har i stress coaching at tage en fast ugentlig lystdag – dvs en dag hvor man kun gør de ting man har lyst til, lige der, i øjeblikket. Men faktisk burde alle age sådan en dag ugentligt. For lige at få tømt koppen og slebet saven.

Lystdagen starter aftenen inden, når du går i seng, hvor du kan falde i søvn med visheden om at når du vågner er der ingen ’burder’

Når du vågner, så mærk efter om du har lyst til at stå op, eller blive liggende lidt endnu. Igennem dagen så mærk efter hvad du har lyst til, og når du er i gang med noget, så mærk efter om du stadig har lyst.

Det er vigtigt på lystdagen, at lyst defineres som ’lyst til processen’ ikke resultatet.

Vi kan alle have lyst til at lokummet er rent, men det er ikke det samme som at vi har lyst til at stå med det halve af kroppen nede i det, og rengøre det.

Og husk, man kan ikke lave aftaler på forhånd på en lyst dag, for det er jo ikke sikkert at du rent faktisk har lyst på selve dagen, selvom det lyder hyggeligt.

Jeg plejer, hvis folk inviterer mig til noget på min lyst dag, at sige: ’det lyder hyggeligt, men kan jeg vente med at give mit endelige svar, til på selve dagen?’ og det svarer folk faktisk som oftest ja til.

Hvis svaret ikke kan vente må jeg enten svare nej, eller svare ja og så rykke min lystdag.

Jeg har ofte stødt på forældre (især mødre) der ikke mener de kan tage en lystdag. Det er helt rigtigt, har du et spædbarn er der nogen ting der bare skal gøres (bleskift, amning og den slags). Men, de fleste af de ting forældre fylder dagen op med er ikke i ’kan på ingen måde undgås’ kategorien, så prøv bare at skære alle de ting fra (medmindre du har lyst, naturligvis) så er det ok at du stadig holder fast i de absolut nødvendige dele af baby-plejen (hvis ikke din partner kan tage over)

Helt generelt mener jeg at man som forælder er nærmest forpligtiget til at holde lystdage – så man sikrer at man har overskud til at håndtere hverdagens udfordringer og oplevelser på en god måde, og stadig have kræfterne til at være der for familien.

Jeg har selv en knægt på 13 år, og han nyder faktisk mine lyst dage – for faktum er at jeg jo på mine lystdage er fuldt ud til stede i det jeg/vi gør. Jeg sidder ikke og laver indkøbsliste mens vi spiller ludo, eller render efter vasketøj under fodboldkampen. Og det at jeg er til stede, er i virkeligheden vigtigere for ham, end hvad det er vi gør. Og har jeg lyst til at lave noget selv er der altid nogen han kan lege med, og ellers så benytter han sig af muligheden for at spille på computeren i fred og ro.

Lystdagen slutter først når du vågner morgenen efter, forhåbentligt både gladere og med mere overskud end ellers.

Giv dig selv den gave at prøve det, det kan virkeligt betale sig.

Læs evt. mere under Stresskop og Slib saven

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close