1 år til et sundere liv, Alle, kost

Et år til et sundere liv – Trin 10

Skær ned på sukkeret

Nej, jeg er ikke blevet en af dem der synes at sukker er værre end heroin, og som kæmper for at forbyde slikposer og lagkage til børnefødselsdagen.

Tværtimod.

Men, som med alt andet, afhænger det af mængden. Og lad os se det i øjnene, vi indtager alt for meget sukker.

Sukker findes naturligt i en del af vores mad, f.eks. i frugt. Denne type sukker er ikke et problem for normale raske mennesker.

Men, sukker findes også unaturligt (og skjult) i en masse mad. I de fleste forarbejdede fødevarer vi køber er der tilsat sukker i overraskende mængder. Tænk f.eks på ketchup, pastasauce, brød, sodavand og meget andet.

Og som om det ikke er nok, så hælder vi også sukker i vores kaffe og på vores havregryn, og spiser masser af slik og kage.

Det betyder faktisk at vores årlige indtag af sukker er ca 25 kg pr person i gennemsnit – mere end det dobbelte af WHO’s anbefaling på max 30 gr dagligt (ca 11 kg år)

De store udsving i blodsukkeret, der følger af dette indtag, betyder at man bliver træt, ukoncentreret og i dårligt humør.

Derudover er det vigtigt at huske at sukker i for store mængder ødelægger vores immunforsvar og tarmbakterier (der både er vigtige for vores fysiske og psykiske trivsel) og kan være medvirkende faktor til visse typer af kræft.

Så, prøv at skær ned på dit indtag af sukker.

Start med at begræns dit indtag af slik og kage, og skær ned på sukkerdryssene i kaffen/på morgenmaden osv.

Dernæst kan du begynde at kigge på næringsdeklarationerne når du handler, for at se hvor meget tilsat sukker der er – og vælg så de meget sukkerholdige variationer fra.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.