Vaner

Jeg havde en klient i sidste uge, der fik mig til at tænke på hvor universelt hendes problem var, og hvor mange mennesker der slås med præcis det samme som det hun står midt i:

Kender du det, du har en rigtig dårlig vane, som du gerne vil af med, men hver gang du lige har fået udryddet den er det som om den får sneget sig ind igen.

Du ved at den er uhensigtsmæssig, og på ingen måde god/sund for dig, og den afholder dig fra at nå dine mål. Og alligevel er den som en boomerang der altid kommer igen.

Og hvis du minder om min klient, og i øvrigt også om mig, så bliver du smadder irriteret på dig selv, fordi du bliver ved med at gøre noget du godt VED er uhensigtsmæssigt.

Så hvorfor er det at vi ikke bare kan lægge de dårlige vaner fra os? Når vi nu godt ved at de ikke er gode.

Den væsentligste grund er nok at vores vaner har en funktion. De gør noget godt for os – også selvom de primært er dårlige.

Så vil du gerne af med en vane kan du altså ikke nøjes med at fjerne den, for det efterlader et hul, et savn. I stedet må du undersøge hvad det er for en positiv funktion din vane har i dit liv.

Rygning kan f.eks. give ro, mulighed for ’legale’ pauser, socialt samvær og meget, meget mere.

Det usunde parforhold kan give genkendelighed, fysisk kontakt, mulighed for afløb, fyldstof osv.

Vredesudbruddet kan beskytte dig mod din egen sårbarhed, beskytte dig mod oplevet ’fare’, give afløb, hjælpe dig til at håndtere smerte m.m.

Når du ved hvilke funktioner dine vaner tjener, så kan du begynde at erstatte dem med andre mere hensigtsmæssige vaner, der tjener samme funktioner. Bare husk at de nye vaner skal være rare, noget du har lyst til.

Det nytter f.eks. ikke at erstatte rygning med løb (ro i hovedet og socialt samvær), hvis du hader at løbe.

Og det kan tage noget tid at finde den rigtige ersatning, og at få byttet den ene ud med den anden, men det er det værd.

Har du svært ved at klare dette på egen hånd, så kan du bestille et forløb hos mig og husk, jeg tilbyder altid en uforpligtigende snak først, så du kan se om vi matcher.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close