Spis mindre kød fra 4-benede dyr

Spis mindre kød fra 4-benede dyr.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi max spiser 500 gr tilberedt kød (svarer til ca 750 gr råt, afhængigt af kødtypen) fra 4-benede dyr – pr uge!

Og dette indbefatter alt kød fra de 4-benede, også f.eks det pålæg vi putter på madpakken, det bacon vi snupper til brunchen eller den hotdog vi lige napper som mellemmåltid.

De fleste danskere spiser langt mere, og flere af de diæter der lige nu er moderne, lægger op til stort kødindtag.

Men, hvorfor er det at vi skal spise mindre kød fra de 4-benede?

Dels er der mistanke om muligheden for en sammenhæng mellem stort kød indtag og øget risiko for visse typer af kræft. Dette er dog ikke endegyldigt bevist.

Da en af de vigtigste ting, i forhold til at spise sundt, er at vi spiser varieret, er det at spise okse/svinekød hver dag ikke det bedste udgangspunkt. Det er en god ide at få sin protein fra flere forskellige kilder, og ved at begrænse mængden af kød i det enkelte måltid, giver vi også mere plads til grøntsager, fuldkorn og andet af det gode vi også skal have.

De fleste danskere får alt for meget protein, naturligvis ikke kun fra de 4-benede dyr, men de er den primære kilde. Som udgangspunkt har vi ikke brug for mere end 0,8 gr protein pr kilo kropsvægt dagligt (er du på diæt eller træner du ekstremt er det dog højere). Dvs at hvis du vejer 70 kg skal du have 0,8×70 = 56 gr protein dagligt.

I 100 gr oksekød er der ca 26 gr.

Så hvad rækker de 500 gr egentligt til?

Som udgangspunkt siger man at det svarer til 2-3 aftensmåltider (naturligvis ikke hvis man spiser mega bøffer hver gang) pr uge, og et dagligt stykke brød med kødpålæg. Det betyder at man skal spise andet end 4-benet kød 4-5 gange pr uge, og tænke alternativt til madpakken.

Forslag til hvordan en ugeplan, med max 500 gr kød fra de 4-benede, kunne se ud:

Mandag: Torskefilet med ovnbagte grønsager og brune ris

Tirsdag: sund lasagne, lavet med fuldkornspastaplader, hytteost i stedet for bechamelsauce, og lige dele kød og grønt i tomatsaucen. Serveres med en grov grøn salat. (beregn 150 gr kød pr pers)

Onsdag: kyllingebrystfileter stegt på panden. Serveres med lynkogt broccoli drysset med sesamfrø og tranebær, og ovnbagte kartofler.

Torsdag: cremet suppe på div rodfrugter, toppet med skyr, ristede nødder, og hakket kogt æg. Serveres med fuldkornsbrød.

Fredag: ovnbagt laks serveret med ærtepure, kogte kartofler, dampet hvidkål og en spinat salat med citrondressing og hørfrø

Lørdag: 250 gr steak, serveret med tomatsalat, kogte kartofler og gulerødder og en god sauce

Søndag: hel kylling grillet i ovnen, serveret med div grøntrester fra resten af ugen. (resterne af kyllingen kan pilles af skroget og bruges dagen efter)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nyhedsmail

Tilmeld dig her og få “Mine fem redskaber til en bedre hverdag” tilsendt med det samme.
Du vil efterfølgene få mit nyhedsbrev ca hver 4 uge, hvor du vil få gode råd, redskaber, rabatkoder og information om mine gode tilbud.


Tjek venligst af i boksen at du gerne vil modtage emails fra Kost, Krop & Psyke

Du kan altid afmelde dig i bunden af alle emails fra mig, ved at trykke på “unsubscribe”.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.


%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close