1 år til et sundere liv, Alle

Et år til et sundere liv – trin 12

Har du fulgt 1 år til et sundere liv, fra vi startede for et år siden er du nu ved vejs ende, og skulle gerne have fået nogle sundere vaner. Stort tillykke med det, det er sgu godt gået 😊

Har du ikke været med fra starten, eller fik du ikke lige alt det ud af det sidste år som du havde håbet, så fortvivl ikke. Vi tager, på flere opfordringer, nemlig en runde mere. De samme 12 vaner, fordelt på et år.

Så kan du nå at være med på alle dem du ikke nåede i første runde – eller forbedre dem du allerede er i gang med.

Jeg har i hvert fald selv stort gavn af at tage en periode med fokus på et bestemt punkt – det er nemlig som om tingene skrider lidt når man kigger væk i for lang tid😉

Trin 12

 

Spis fuldkorn og få mindst 35 gr fibre hver dag.

Fuldkorn er den betegnelse man bruger, når man bruger hele kornet, i stedet for at fjerne kimen og skaldelene.

Fordelene ved fuldkorn er blandt andet at det indeholder flere vitaminer og mineraler, samt at det er fyldt med fibre, der som bekendt er rigtigt vigtigt for vores fordøjelse og tarmflora (og dermed for vores generelle sundhed og humør) og vores mæthedsfornemmelse.

Dvs at fuldkorn er med til at styrke dit immunforsvar og dit overskud, og mindsker risikoen for overspisning, diverse livsstilssygdomme og visse typer af kræft.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn findes i mange udgaver: Det kan være hele kerner (som er det mange forbinder med fuldkorn), men det kan også være knækkede, skårne eller malede kerner.

Det der afgør om et produkt kaldes fuldkorn, er at alle tre dele af kornet er med, dvs at både frøhviden, skaldelen (kliden) og kimen skal være med.

Det er i skaldelen og i den indre del, kimen, at alle vitaminerne og mineralerne sidder.

En nem måde at finde frem til fuldkornsprodukter på, er at kigge efter fuldkornslogoet – en orange cirkel, med en lille hvid person i.

De fleste kornvarer kan efterhånden fås i fuldkornsudgaver, og man kan nemt nå op på at få de 75 gr fuldkorn pr dag, uden at gøre andet end at skifte de ting man allerede spiser, ud med fuldkornsudgaverne. Det kan feks være

Fuldkornspasta i stedet for normal pasta.

Spis havregryn eller havregrød om morgenen.

Køb og bag brød med fuldkorn, fremfor brød med ’hvidt’ mel

Fuldkornsris (feks brune ris) fremfor hvide ris

Fuldkornsprodukter – især ris og pasta – er lidt anderledes end de normale ’hvide’ udgaver.

Nogle folk har brug for lige at vænne sig til at der er lidt mere gods i maden, andre foretrækker det fra første gang.

Jeg kunne lide det fra færste gang jeg smagte det, men der gik lidt tid inden det blev mit foretrukne valg. I dag kunne jeg ikke drømme om at købe feks pasta der ikke er fuldkorn – de føles simpelthen for ’tomme’ 😉

Der skal ikke så meget til for at nå op på de 75 gr fuldkorn om dagen: en portion havregryn og to skiver (fuldkorns)rugbrød kan gøre det.

Spiser man 75 gr fuldkorn, er man allerede godt på vej at nå de 35 gr fibre, man gerne skal have dagligt. Og hvis man så sørger for at spise de 600 gr frugt og grønt man gerne skal have pr dag, så er man i hus.

Et år til et sundere liv’

Trin 3, spis fuldkorn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.