Spis fuldkorn og fibre

Spis fuldkorn og få mindst 35 gr fibre hver dag.

Fuldkorn er den betegnelse man bruger, når man bruger hele kornet, i stedet for at fjerne kimen og skaldelene.

Fordelene ved fuldkorn er blandt andet at det indeholder flere vitaminer og mineraler, samt at det er fyldt med fibre, der som bekendt er rigtigt vigtigt for vores fordøjelse og tarmflora (og dermed for vores generelle sundhed og humør) og vores mæthedsfornemmelse.

Dvs at fuldkorn er med til at styrke dit immunforsvar og dit overskud, og mindsker risikoen for overspisning, diverse livsstilssygdomme og visse typer af kræft.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn findes i mange udgaver: Det kan være hele kerner (som er det mange forbinder med fuldkorn), men det kan også være knækkede, skårne eller malede kerner.

Det der afgør om et produkt kaldes fuldkorn, er at alle tre dele af kornet er med, dvs at både frøhviden, skaldelen (kliden) og kimen skal være med.

Det er i skaldelen og i den indre del, kimen, at alle vitaminerne og mineralerne sidder.

En nem måde at finde frem til fuldkornsprodukter på, er at kigge efter fuldkornslogoet – en orange cirkel, med en lille hvid person i.

De fleste kornvarer kan efterhånden fås i fuldkornsudgaver, og man kan nemt nå op på at få de 75 gr fuldkorn pr dag, uden at gøre andet end at skifte de ting man allerede spiser, ud med fuldkornsudgaverne. Det kan feks være

Fuldkornspasta i stedet for normal pasta.

Spis havregryn eller havregrød om morgenen.

Køb og bag brød med fuldkorn, fremfor brød med ’hvidt’ mel

Fuldkornsris (feks brune ris) fremfor hvide ris

Fuldkornsprodukter – især ris og pasta – er lidt anderledes end de normale ’hvide’ udgaver.

Nogle folk har brug for lige at vænne sig til at der er lidt mere gods i maden, andre foretrækker det fra første gang.

Jeg kunne lide det fra første gang jeg smagte det, men der gik lidt tid inden det blev mit foretrukne valg. I dag kunne jeg ikke drømme om at købe feks pasta der ikke er fuldkorn – de føles simpelthen for ’tomme’ 😉

Der skal ikke så meget til for at nå op på de 75 gr fuldkorn om dagen: en portion havregryn og to skiver (fuldkorns)rugbrød kan gøre det.

Spiser man 75 gr fuldkorn, er man allerede godt på vej at nå de 35 gr fibre, man gerne skal have dagligt. Og hvis man så sørger for at spise de 600 gr frugt og grønt man gerne skal have pr dag, så er man i hus.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close