’Jamen, jeg har jo lyst til det’

I dag havde jeg en klient i kostvejledning.

En af hendes udfordringer er at hun har en utrolig stor trang til sukker, og at hun agerer på denne lyst. Lader den styre hvad hun spiser.

Og hun er ikke den eneste.

Rigtigt mange mennesker jeg møder lader deres umiddelbare madlyst styre hvad de spiser. Som om det er umuligt blot at observere at lysten er der, og så gøre noget andet.

Og det er jo egentligt pudsigt, for ofte er vi jo rigtigt gode til ikke at handle udfra vores umiddelbare lyst.

Jeg kan vågne en onsdag og bare have lyst til at blive i sengen, men jeg gør det ikke fordi jeg ved jeg har samtaler der venter.

Jeg kan have lyst til at stikke min irriterende nabo en på hovedet, men jeg gør det ikke, fordi konsekvensen vil være ret ubehagelig.

Så hvorfor er det at så mange af os har svært ved ikke at agere på vores lyst, når det kommer til mad?

For mange bliver maden det eneste sted hvor de lytter til egen lyst, og så er det jo ikke så mærkeligt at de ikke ignorerer den (og så er det dét der skal arbejdes med).

Men, oftere handler det om at vi putter falske variabler ind i vores konsekvensanalyse, som f.eks.

’det er jo bare lige nu, jeg spiser sundt fra i morgen’, ’jeg har fortjent det fordi at xxxx’ ’nu får jeg tømt skabet, så frister det mig ikke senere’, ’jeg har virkeligt ondt i hovedet og jeg ved det vil hjælpe’, ’det er den gode slags guf’, ’jeg løber en tur senere’ osv osv – du kender dem sikkert.

Men faktum er at det jo bare er vores hjerne der fucker med os, for at give os en undskyldning for at følge vores umiddelbare craving, fremfor vores mere langsigtede mål. Og er det dét der sker er vi nødt til at fange vores tanker, få kigget på de variabler der styrer vores adfærd, og få ændret på dem – og så naturligvis finde ud af hvilken funktion spisningen har, siden vores system så gerne vil holde fast i det.

Først da, når vi forstår hvad der er i spil, kan vi lade være med at lade vores umiddelbare lyst styre vores afærd.

Har du svært ved at klare dette på egen hånd, så kan du bestille et forløb hos mig på saraspangsberg@gmail.com

Husk, jeg tilbyder altid en uforpligtigende snak først, så du kan se om vi matcher.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close