søvn

Få 8 timers søvn i døgnet – hvert døgn.

Den her gode vane virker i starten mega kedelig at få på plads. der er ikke meget sjov i at skulle til at sige ‘nej, jeg tror bare jeg går i seng istedet’ og alle de gode film blir også vist alt for sent, til at man kan nå det, hvis man skal have sine 8 timer (og gerne vil op i god tid)

Men, min erfaring siger mig dog, at jeg hurtigt begynder at værdsætte effekten af søvnen mere end de sene nætter. og den her vane er faktisk den jeg glæder mig mest til at komme igang med – og især til at få resultatet af 🙂

Lidt om søvn:

Søvn er en af de vigtigste faktorer i et sundt liv.

Det er under søvnen at vores hjerne rent fysisk renses for affaldsstoffer, og kroppen restituerer, men søvnen påvirker mange andre faktorer, der har indflydelse på vores sundhed:

Når vi ikke har fået sovet nok, vil vores trang til søde sager stige, da kroppen forsøger at holde energien oppe ved hjælp af hurtige kulhydrater (bla sukker). Samtidig vil vi bevæge os mindre, da kroppen forsøger at spare på den energi der er. Og det betyder ikke kun at vi motionerer mindre, det betyder også at vi gestikulerer mindre, vi tager færre skridt, vi rejser os ikke lige fra sofaen for at hente noget, vi hænger mere i stedet for at sidde ret osv.

Når vi ikke får søvn nok bliver vi også mere følelses end fornuft styret, og vores overskud er mindre.

Det betyder dels at vi nemmere ender i konflikter med andre mennesker, eller bliver triste over vores liv, dels at vi oftere træffer ufornuftige valg (fordi det er vores følelser og den umiddelbare lyst der styrer os).

Derudover falder vores sexlyst.

Hvis du er vant til at sove meget mindre om natten, så kan det virke uoverskueligt at skulle begynde at sove 8 timer, fra den ene dag til den anden.

Så her vil jeg anbefale at du starter med bare at gå en time før i seng, og så for hver uge, går du endnu en time tidligere i seng – indtil du er oppe på at sove de 8 timer.

Gode råd til at sove bedre:

1: Undgå tv, tlf og computer den sidste time inden du skal i seng. Lyset i disse skærme minder om det lys der er ved daggry, og det kan derfor vække din hjerne. Derudover bombarderes din hjerne med indtryk.

2: Gå i seng og stå op på samme tidspunkt, hver eneste dag. En fast rytme gør det nemmere for kroppen at falde i søvn.

3. Sørg for at der er mørkt og ikke for varmt omkring dig når du skal sove.

4. lav afspænding og åndedrætsøvelser, når du har lagt dig – eller hvis du vågner om natten. Det kan feks være Andrew Weils 4-7-8 metode (vejledning kan findes på nettet), eller nogle af de guidede afspændinger der findes på nettet eller som app.

5. vågner du om natten, så undgå så vidt muligt at tænde lys eller kigge på tlf.

6. Undgå koffein (kaffe, cola mm) efter kl 14.

7. Undgå alkohol efter kl 19.

8. Undgå intens motion de sidste to timer inden sengetid

9. Har du mange tanker i hovedet så snart du lægger dig, så prøv med guidede afspændinger, eller visualiseringsøvelser (skriv til mig for forslag)

Og husk så, at du rent fysisk får mest ud af den søvn du har mellem 22 og 02. Så prøv om ikke du kan få sovet der.

PS, Husk at de 8 timer er vejledende. Nogle typer – som feks min søster – klarer sig fint med meget færre timers søvn og nogen har brug for flere. Start med de 8, og mærk så efter om det passer for dig.

 

1 thought on “søvn

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close