Spis 600 frugt, bær og grønt om dagen.

Det her er også en af mine yndlings vaner. Jeg blir simpelthen glad i låget af farverne, nuancerne, smagen og følelsen af velpudset glorie, når jeg spiser frugt og grønt nok – og mit system har det markant bedre:-)

Og når jeg blir fanget af mad billeder på instagram m.m. så er det oftest nogle billeder med farverige bær og frugter, eller lækre salater. Billeder af yoghurt med frugt, bær og nødder fanger mig ALTID.

Frugt, bær og grønt er vigtige kilder til fibre, vitaminer og mineraler, og de indeholder (med få undtagelser, som feks avocado og banan) ikke særligt mange kalorier.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser 600 gr hver dag, og helst mest grønt.

Selvom jeg er enig med sundhedsstyrelsen, plejer jeg dog at anbefale folk at de bare når de 600gr, så er det ikke så vigtigt om det kommer fra den ene eller den anden kategori. Hellere få de 600 gr fra frugt, end slet ikke få dem.

Frugt er tit udskældt, pgr af frugtsukkeret. Jeg har f.eks. tit set og hørt folk sige at man ikke må spise frugt når man er på diæt, fordi der er så meget frugtsukker.

Men, der er ca 60 kcal/100gr i gennemsnit i det mest almindelige frugt vi spiser. Det vil sige at der er 360kcal i de 600 gr, hvis man kun spiser frugt. Det er stadig langt mindre end der er i feks en rittersport.

Og ja, selvom frugtsukker (hvis rigtige navn er fruktose) ikke er sundt i store mængder, så er det ikke noget problem at spise frugt. For størstedelen af sukkeret i frugt, er faktisk ikke frugtsukker, og iøvrigt er mængden af sukker alligevel så lille.

Derudover er det vigtigt at huske på at man sammen med sukkeret i frugt får en masse fibre, vitaminer og mineraler, der er meget gavnlige for vores system.

Fibre er især gode fordi de giver mæthedsfornemmelse, sætter gang i fordøjelsen, støtter sundheden i vores tarmsystem (og dermed også vores humør og overskud), forbedrer kolesteroltallet, nedsætter risikoen for visse typer kræft og hjertekar sygdom.

Det betyder dog også at du ikke kan juice dig til de 600 gr.

Selvom juice er sundt og godt fordi vi får en masse vitaminer og mineraler, så sker der det i processen at vi jo netop skiller de gode fibre (og en del af vitaminerne)fra.

Hjemmelavet juice er stadig lækkert og sundt (og meget bedre end feks et glas cola eller vin) men lad være med at tælle det med i de 600 gr.

Og hvis du vil tabe dig, så vær opmærksom på at der er en del kcal, og ikke særligt meget mæthed, i et glas juice.

Gode råd:

-Få frugt/grønt/bær gjort til en del af alle dine måltider. Det kan feks være at søde dine havregryn eller youghurt med banan og bær i stedet for sukker, at putte grønt/frugt på din rugbrød, og spise grøntsagsstænger og frugt som mellemmåltid, osv

-spis efter y-tallerkenen (del din tallerken op i 3 felter, som et y, øverste del (1/5) er kød/fisk/kylling, og de to nederste felter (hver 2/5) er hhv ris/pasta/kartofler osv og grøntsager)

-lav en pose med feks gulerodsstænger og æblebåde, som du kan have med dig i løbet af dagen, til når du bliver lidt snacky.

– Lav en lækker dip af skyr, sennep, citron, salt, peber og krydderurter, og sæt den på bordet om aftenen, sammen med en masse frisk grønt, i stedet for (eller sammen med) kagen.

-varier din frugt og grønt, der findes efterhånden rigtigt mange spændende ting i vores dagligvare butikker, så prøv dem af ☺

Hvis du ikke rigtigt spiser frugt, bær og grønt nu, så kan det være voldsomt at starte med 600gr pr dag. Så der vil jeg anbefale dig at starte med 2-300gr, og så langsomt stige med 100 gr pr uge, indtil du er oppe på de 600 gr.

Vil du gerne tabe dig, så kom helt op og spis 800 gr, gerne mest grønt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close