Ressourcespanden.

Alt hvad vi foretager os i hverdagen koster på vores ressourcer. Der findes ikke én eneste ting du kan gøre i vågen tilstand, der ikke tærer på dine ressourcer i en eller anden grad.

Forestil dig en spand med en tappehane i bunden, lidt ligesom en saftkoger. Den her spand indeholder dine ressourcer, og hver gang du skal foretage dig noget, finder du ressourcerne til det, ved at tappe lidt ud af spanden.

Hvis ikke du sørger for at fylde lige så meget i spanden som du tapper ud, så ender du med en tom spand, og så kan du ikke overkomme nogen ting – du har ikke ressourcerne til det.

Som sagt så vil alle handlinger kræve at du tapper nogle ressourcer ud af spanden, kunsten er at prioritere de handlinger, der fylder mindst lige så meget i spanden som de tapper.

Dvs. handlinger der giver plus i ressourceregnskabet.

Vi har naturligvis alle nogle pligter og opgaver i hverdagen, der kræver mere af os, end de gir igen. Opgaver vi vælger at prioritere da konsekvenserne ved ikke at gøre det vil give endnu mere minus. Det vigtige er så bare at vi er opmærksomme på at sørge for at få fyldt op igen.

Hvis jeg f.eks. har haft en dag på arbejde, der har krævet flere ressourcer end den gav, så går jeg ikke hjem og gør rent (rengøring gir minus i mit regnskab) samme dag – heller ikke selvom jeg egentligt havde planlagt det – i stedet sørger jeg for at gå hjem og prioritere opgaver der gir plus. Det kan i mit tilfælde være at høre musik og læse en bog, eller spille rumikub med min søn.

Hvad der gir henholdsvis plus og minus i regnskabet er meget individuelt, løb er f.eks. en plus-ting hos mig, og strikning er en minus-ting. For min mor er det stik modsat.

Så prøv at sæt dig ned og lav en liste med mindst 20 ting der fylder din ressourcespand. Det kan være alt fra at putte isterninger i dit vand, til at stå på hænder. Det vigtige er bare at det skal være ting du selv er herre over, og kan vælge at putte ind i din hverdag.

Og prøv så at forpligt dig til at gøre minimum 5 ting hver dag.

I starten kan et forløb hos mig eller en anden terapeut være en god støtte til at lære at prioritere rigtigt.

Husk i øvrigt: alt hvad der er i spanden er DIT, det er dine ressourcer, dem skal du ikke forære væk gratis, men derimod bruge til at sikre at du kan holde til dit liv, også på den lange bane.

Når spanden er fyldt og det begynder at løbe over i toppen, så har du overskud – og DET må du hjertens gerne kaste i grams.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close