1 år til et sundere liv, Alle

Begræns dit alkoholindtag

Denne måneds udfordring bliver uden tvivl den sværeste for mig.

Jeg ELSKER god rødvin (og bobler….og portvin….og rom….og snaps…og….århhh for helvede, det blir svært det her…GG), og drikker helt sikkert mere end jeg burde. Men, netop derfor er det også den helt rigtige for mig at gå i gang med, for det er nok den der vil have størst indflydelse på min generelle sundhed.

Så lad os kigge lidt på det:

I 2013 (ja, det var så lige det år jeg kunne finde statistik på – kan du finde noget nyere så skriv det gerne) drak gennemsnitsdanskeren (over 14 år) 9,4 liter ren alkohol!

En genstand indeholder 15 ml alkohol, hvilket svarer til at hver eneste person over 14 år indtog 1,7 genstand pr dag.

Alkohol er en af de enkeltfaktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark. Hvert år er der mindst 3.000 dødsfald, der enten har haft alkohol som primær eller medvirkende årsag. Det svarer til 5 % af alle dødsfald.

Et stort alkoholforbrug øger risikoen for en lang række lidelser, herunder kræftsygdomme, mave­tarm sygdomme, lungesygdomme, leverlidelser, muskel­ og skeletsygdomme, sygdomme i kønsorganer, fosterpåvirkning og afhængighed. Desuden kan alkoholoverforbrug, herunder alkoholafhængighed, have en lang række psykiske og sociale konsekvenser for den enkelte. (jvf. Sundhedsstyrelsen)

Sundhedsstyrelsen anbefaler at man holder sig under 7 genstande pr uge som kvinde (Ups!!!), og under 14 som mand.

De anbefaler samtidig at man ikke drikker mere end 5 genstande ved samme lejlighed (Ups igen).

Hvis du hører til blandt gruppen der ikke følger disse anbefalinger, kan det være en god ide at arbejde på at nedbringe dit forbrug, til det anbefalede.

Selvfølgelig skal der være plads til et glas vin eller et krus øl engang imellem, men tænk på alkohol som den ekstra forkælelse man skal tillade sig selv engang imellem, og ikke som en daglig begivenhed, på linie med morgenkaffen.

Og husk så, at for hver genstand du ikke drikker sparer du din krop for en masse usundt – og din pung for udgifter 😉

Det har jeg i hvert fald tænkt mig at minde mig selv om 😊

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.