Drop fanatismen og find i stedet en sund balance.

Fanatisme er aldrig rigtigt sexet  – heller ikke når det kommer til sundhed 😉

Alt for ofte når der snakkes om sundhed, snakkes der kun om de rent fysiske aspekter af sundheden.

Og ja, hvis man kigger så simpelt på det, så er det helt rigtigt, så burde vi alle – i sundhedens navn – at leve økologisk, lave alt mad selv, fra bunden (og jeg mener helt fra bunden), aldrig drikke alkohol eller spise slik, kage og junkfood, altid vælge rugbrød frem for franskbrød, motionere hver dag, osv. osv.

(jeg blir allerede helt træt og trist i sjælen, bare ved tanken – og ikke det mindste motiveret)

Men, er det sundhed?

Nej, ikke hvis du spørger mig. I min verden handler sundhed også om livskvalitet.

Det kan da godt være at det i teorien er sundest at lave sin mad fra bunden hver dag, af friske økologiske råvarer, men hvis det betyder at vi får stress fordi vi både skal nå det og alle de andre opgaver der er i et moderne voksenliv, så er det altså ikke sundt. Og da slet ikke hvis vi gør det på bekostning af den tid vi ellers kunne have brugt på egen omsorg.

Så medmindre du hører til dem der virkeligt NYDER at lave din mad fra bunden, hver dag, og som aldrig har lyst til kage, junkfood, slik eller rødvin, så drop de høje krav til dig selv.

Giv dig selv lov til at bestille en pizza engang imellem, til at spise et stykke chokolade, eller gå på La Glace. Og nyd dog et glas rødvin til maden lørdag aften (eller tirsdag aften, for den sags skyld), hvis det er det du har lyst til.

Og når du har besluttet dig for at gøre det, for at ’træde af den smalle sundhedssti’ så nyd det. Lad være med at slå dig selv i hovedet med selvbebrejdelser bagefter.

Det er ikke sundt at skulle være ’sund’ 100% af tiden.

Vi er komplekse individer, og hvis vi ikke tager hensyn til livskvalitet i form af f.eks. den lystfølelse sukker giver, eller den ro det giver at bestille en pizza og derved spare en time i køkkenet i en travl hverdag, eller nydelsen ved at skåle henover stearinlysene ved en god middag, så har vi glemt at sundhed også handler om lykke.

Det betyder naturligvis ikke at vi bare skal indtage junkfood, kage, slik, alkohol osv. på daglig basis, for dét er heller ikke sundt. Alt med måde.

Jeg plejer at anbefale at man gør ’det rigtige’ (det videnskaben og sundhedsapostlene råder os til) 80% af tiden. Gør man det, er man faktisk allerede godt på vej. Og så er der 20% tilbage til at skeje ud i – til at sikre ’den anden side’ af sundheden.

Og den gode nyhed er, at hvis du kun stiller krav til dig selv om at skulle gøre ’det rigtige’ 80% af tiden, så bliver det meget nemmere at overholde, det bliver ikke en sur pligt/diæt/urealistisk krav og risikoen for at give helt op og ryge tilbage i gamle usunde vaner bliver meget mindre.

Og mængden af selvbebrejdelser når du ikke gør ’det rigtige’, bliver meget mindre, for det er jo ok, og du kan nu nyde dine udskejelser, fremfor at skamme dig over dem.

Så prøv at lev efter 80-20, ikke 100-0

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close