Prioriter egen-omsorg – hver dag.

Husker du at passe på dig selv?

Vi er tit gode til at drage omsorg for alle andre, men ofte glemmer vi os selv.

Men, det er med omsorg, som med iltmaskerne i flyet – du skal sørge for dig selv, før du sørger for alle andre. For ellers ender du med ikke at kunne sørge for nogen.

Det at passe på sig selv, drage omsorg for sig selv, er vigtigt både i forhold til det overskud man har i hverdagen, den generelle trivsel og selvværdet (selvværd forstået som den værdi man tilskriver sig selv – feks, ‘jeg er værdifuld nok til at mine behov skal tages lige så alvorligt som alle andres’)

Tænk på hvordan du er overfor folk du elsker, eller bare folk du holder af.

Hvordan viser du dem at du holder af dem? Hvordan får du dem til at føle sig holdt af?

Det gør du ved at prioritere dem, ved at gøre og sige ting du ved glæder dem, ved at være opmærksom på deres ønsker, følelser og behov og så vidt muligt imødekomme dem, ved at trøste dem når de er triste og ved at huske dem og bruge tid sammen med dem.

Hvis du begynder at behandle dig selv på samme måde, vil du opleve at din følelse af selvværd vokser. Fordi du behandler dig selv som værdifuld vil du langsomt begynde at føle dig værdifuld.

Når du gør ting for dig selv dagligt, vil du også langsomt begynde at opleve større overskud og glæde. Dels naturligvis fordi du dagligt får bevist at du er holdt af og prioriteret (af dig selv), dels fordi du giver dig selv nogle små oplevelser i hverdagen, som lader dig op.

Jeg tænker på egen-omsorg som den bevidste indsats jeg dagligt gør, for at sikre at min spand med ressourcer bliver fyldt op. Der er så mange ting i vores hverdag der dræner os, det kan være belastningen på arbejde, sure børn, dårligt vejr, omsorg for andre, et skænderi med en vi holder af, huslige pligter, køen i netto og alt muligt andet.

Og det fede ved egen omsorg er:  det er DIG der styrer det. Du er ikke afhængig af om andre folk nu gør noget godt for dig, eller hvad de synes om dig. DU er kaptajnen på dit eget skib, og selvom det naturligvis er rart at andre er gode ved én, så er det ikke dét der afgør om du når til ’lykke øen’

Hvad er egen-omsorg så?

Hvad skal man gøre for at drage omsorg for sig selv?

Det er naturligvis meget individuelt hvad vi hver især oplever som omsorg, men første skridt er altid at mærke efter i sig selv hvad man har lyst til. Hvilket behov man har.

Og så begynde at mærke efter hvilke ting der giver én glæde og energi.

Jeg plejer at anbefale folk at lave en +liste (‘plus’ forstået som det der lader os op, i modsætning til ‘minus- ting’ der er det der dræner os) med ting der gør dem glade og gir ressourcer. Det kan være både små og store ting, og de behøver ikke give mening oppe i vores hoved, bare vi kan mærke de er gode for os.

Min egen +liste indeholder blandt andet følgende:

Putte citronskiver i mit drikkevand.

Tænde stearinlys.

Træne.

Komme ud i naturen.

Høre musik.

Sidde i sofaen med en bog og et tæppe.

Danse fjollet rundt i stuen.

Hygge med min søn.

Kramme.

Tage på ferie.

Være kreativ.

Dække pænt bord og anrette min mad fint.

Få massage.

Gå en aftentur.

Tage på museum.

Lave skønhedssalon derhjemme, med ansigtsmasker og cremer.

Champagne.

Selvudvikling.

stoppe op og nyde nuet

Og meget, meget mere.

Hver dag skal man så gøre noget fra sin liste og man skal bruge minimum en halv time på det.

Det er vigtigt at man vælger de ting man har lyst til den dag. For selvom alle tingene er  +ting, så er det ikke sikkert de virker den enkelte dag.

Hvis jeg f.eks. lige har brugt 5 hele dage alene med min søn, så har jeg nok mere lyst til i ro og fred at lave skønhedssalon, med tændte stearinlys og musik, end til at spille ludo med ham.

Ved at give sig selv, ens behov og lyster, denne daglige prioritering, så sikrer man sig at man har energi og overskud til at være noget for andre, når de har brug for det – og at man kan holde til det mange år endnu.

Så tag dig tid til at drage omsorg for dig selv. Husk at behandle dig selv som et menneske du holder af.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close