hvad er hypnose?

Hypnose?  Det er sgu da noget hippiepjat.

Hypnose? Skal jeg så stå på en scene og opføre mig som en høne?

Hypnose? nej det ved jeg altså ikke lige om jeg tør, tænk hvis jeg mister kontrollen helt, eller hypnotisøren får fjern-magt over mig, så jeg bagefter begår bankrøveri eller andet.

Hypnose? Det er skide smart, så kan jeg få løst alle mulige problemer uden selv at skulle yde en indsats.

Fordommene er mange, og ikke helt uden grund, når man ser på hvordan hypnose præsenteres i diverse underholdningsshows, film og bøger – og endda i nogle reklamer for hypnose.

Men, faktum er at det bare ér fordomme. Du mister ikke kontrollen når du bliver hypnotiseret. Du slapper af, men du er hele tiden bevidst om hvad der foregår. Og du kan når som helst komme ud af trancen, hvis du ikke føler dig tryg.

Derudover gælder de etiske regler for psykologer også når psykologer udøver hypnose. Så vil du være helt sikker på hvad du bliver ’udsat’ for, vil jeg anbefale dig at vælge en hypnoterapeut med en psykologfaglig baggrund – så er du også sikker på at vedkommende har faglig viden og erfaring til at give dig den bedst mulige behandling.

Jeg er efterhånden blevet hypnotiseret mange gange, og synes at det er noget af det mest fantastiske og behagelige, jeg kan forestille mig. Jeg elsker trancen, og er efterhånden rigtig god til at gå i den (øvelse gør mester). Men jeg har aldrig på noget tidspunkt oplevet at jeg var bare i nærheden af at miste kontrollen.

Hypnosen virker kun så længe jeg går med på præmissen, dvs så længe jeg går med på ideen og forestiller mig og gør de ting behandleren beder mig om. Så snart jeg stopper med det, stopper effekten.

Og selv når jeg er i den dybeste trance har jeg stadig et ’vågent spor’ der følger kritisk med i hvad der foregår. Som om en del af min hjerne er gået i trance, og en anden del står og holder øje med hvad der sker. Jeg har taget mig selv i at ligge midt i en dyb trance, og så alligevel tænke ’det der var virkeligt en god sætning, den skal jeg huske til næste gang jeg skal lave en hypnose.

Så, hvad er det der hypnose egentligt?

Når vi taler om hypnose taler vi om den tilstand vi kommer i, dvs. trancen/den dybe mentale afslapning som er en tilstand vi kender fra når vi f.eks. falder i staver i løbet af dagen, når vi mediterer eller lige inden vi falder i søvn.

Den tilstand er afslappende og afstressende, og støtter det parasympatiske nervesystem. Og dermed kan dén, uden yderligere indsats, hjælpe hvis man er stresset, trænger til lidt egenomsorg eller andet. (det svarer til hvad der sker når vi mediterer, laver afspænding og lign.)

Og hvis du spørger mig, er det som sagt mega skønt at være i trance, også selvom der ikke er nogen egentlig behandling.

Når vi befinder os i trance, er det hjernens theta bølger der dominerer, og i den tilstand er vi mere modtagelige for forslag og billeder der danner nye spor i hjernen, og dermed hjælper til ændring, udvikling og ny motivation. Vores nej-hat er ligesom lagt lidt på hylden.

I trance er vores indre forsvar også mindre aktivt, blandt andet fordi vi jo er afslappede, trygge og har det dejligt, og dermed kan det være nemmere at tage fat de lidt tungere problematikker og erindringer.

Når vi taler om hypnoterapi eller hypnosebehandling taler vi altså om den behandling der udføres når klienten befinder sig i trancen – er i hypnose.

Det kan være ‘adfærdsændringer’ såsom rygestop, at komme af med mindre fobier, vægttab, motivation til træning osv. det der ofte i folkemunde forbindes med ’hypnose’.

Men hypnoterapi kan også være en del af en længere psykologisk behandling, hvor hypnose indgår som en del af behandlingen, som det er tilfældet ved f.eks. depression, angst, alvorlig stress, traumer og selvværdsproblematikker.

Og så må jeg desværre skuffe dig med at hypnoterapi ikke bare er et vidundermiddel, hvor man kommer, smider sig på briksen, og hypnoterapeuten så på magisk vis fixer alt for en. Heller ikke selvom det ofte markedsføres som værende dette.

Hypnoterapi er en hjælp, en støtte til det du vil opnå. Men du skal stadig selv være motiveret og arbejde for det. Hypnoterapien fjerner bare nogle af forhindringerne, hvilket gør det nemmere for dig at nå frem.

Lad mig give et eksempel fra mig selv:

jeg var nysgerrig på at prøve en ’stop’ hypnoterapi på egen krop, for at opleve hvordan det føles. Da jeg ikke ryger kunne jeg ikke så godt prøve en rygestops behandling, så jeg besluttede mig for at prøve med alkohol i stedet.

Jeg fik en behandling af en dygtig hypnoterapeut, og havde ingen lyst til nogen form for alkohol i flere måneder.

I starten dukkede der stadig spontane vanemæssige tanker og lyst om at tage et glas rødvin, gå på vinbar osv op, men det var som om de blev efterfulgt af en anden stemme i mit hoved der sagde ’næe, det har jeg egentligt ikke lyst til’. Og jeg tog mig selv i at sidde med venner der drak, og i stedet for at være misundelig på dem, følte jeg en inderlig glæde over at være klar i hovedet til at kunne gå hjem og læse, og være frisk dagen efter.

Havde jeg nu fulgt min vanemæssige indskydelse og taget et glas, ville jeg være faldet i igen og have haft en oplevelse af at hypnoterapien ikke virkede. Men fordi jeg lyttede til den efterfølgende stemme, som hypnoterapien havde givet mig, fik den tid og kraft til at vokse sig større. Det nye spor i min hjerne fik mulighed for at blive kraftigere end det gamle. Da det virkede så forrygende at stoppe med alkohol blev jeg grebet af det og tænkte at jeg da lige kunne få fjernet min sukkertrang også. Jeg fik en behandling igen, af den samme hypnoterapeut, og det virkede i ca én dag, hvor jeg ikke rigtigt havde lyst, men så var jeg tilbage på sukkervognen igen.

Jeg havde ikke haft min vilje med i processen, og dermed ikke været parat til at lytte til den stemme hypnoterapien havde givet mig. Jeg havde ikke været parat til at gå af det nye spor. Og jeg havde ikke forholdt mig grundigt nok til hvad jeg ville gøre i stedet for at spise sukker. Jeg var, trods bedre vidende, gået ind i det med en skjult forventning om at det var et vidundermiddel der ville fixe alt for mig, uden jeg selv skulle yde en indsats – og derfor virkede det ikke.

Da det så blev nytårsaften, og der var dømt paaarteeeyyy, besluttede jeg at jeg gerne måtte drikke denne aften – hvorefter jeg var tilbage til før stop-alkohol hypnosen.

Ikke fordi hypnosen ikke virkede, men fordi jeg havde valgt at gå udenom den.

(Det skal lige siges at jeg begge gange kun fik én enkelt behandling. Havde jeg nu fået flere var chancen for succes naturligvis vokset markant)

Kan alle blive hypnotiseret?

Man siger at ca 15% er meget let hypnotiserbare, og ca 15% er meget svære.

En af de vigtigste faktorer for at det lykkes er at klienten har tillid til terapeuten, og dermed er parat til at slappe af, give slip og lade sig føre afsted.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close