Episode 2

spotify-podcast-badge-blk-grn-660x160

DK_Apple_Podcasts_Listen_Badge_RGB

 

Som lovet drejer vi i dette afsnit fokus hen mod den stress ramte, for at give et billede af hvad det vil sige at være ramt af stress.

Hvad gør stress ved kroppen og psyken, og hvordan påvirker det vores evne til at fungere i en relation?

Vi kan naturligvis ikke nære os for at tale lidt om partnerens perspektiv, hvad man som partner kan gøre, men fokus er på den stressramtes forståelses- og funktionsramme.

På et tidspunkt i podcasten siger jeg til Tasia at i det omfang hun er i stand til at lægge sig fladt, skal hun gøre det, i det omfang hun er i stand til at give friplads skal hun gøre det osv.

Jeg vil gerne lige uddybe hvad jeg mener med ’i stand til’: det skal forstås som ’så længe du har det helt ok med det, og ikke skal gøre vold på dig selv for det’.

Jeg mener bestemt ikke at man skal lægge sig fladt (eller noget som helst andet, i øvrigt) indtil man simpelthen ikke længere kan holde til at gøre det.

Vi får igen kigget på nogle spændende sider af det at være pårørende til en stress ramt, herunder afmagten, kontrolbehovet og smitterisikoen ved stress.

Og vi når frem til nogle gode pointer (synes jeg). Blandt andet:

Nødvendigheden af at være opmærksom på mængden af dråber i eget bærer, så man får tømt ud og ikke selv ender med stress.

Behovet for at kunne leve med afmagten; at man ikke kan fixe sin partner.

Vigtigheden af at acceptere at der i en periode er andre (utilfredsstillende) rammer for parforholdet.

Samt hvor vigtigt det er at tolke den stressramtes adfærd ud fra en forståelse af at denne befinder sig på slagmarken – at det ikke handler om dig.

Igen er det vigtigt for mig at pointere at alle mennesker er forskellige, og vores adfærd er kompleks. Så selvom vi en gang imellem kan komme til at tale som om noget ER på den her måde, så er det altså ikke for ALLE mennesker, det gælder. Det er bare et mønster, og man kan sagtens reagere på helt andre måder end dem Tasia og jeg får beskrevet i det her afsnit.

Er du interesseret i at vide mere om stress, og håndtering af det, kan du bl.a. surfe lidt rundt i mine blogs. Jeg har lagt et par links til nogle indlæg herunder, og der findes flere på siden.

Og så vil jeg lige sige at vi nu har fået en facebookside også: At elske et menneske med stress.

Og vi vil blive så glade hvis du vil like og dele den, så vi kan nå ud til så mange som muligt. (ligesom vi også vil blive glade for alle kommentarer, anbefalinger mm) Jo flere der ved den her podcast findes, jo flere kan vi måske hjælpe.

Næste gang får vi besøg af Bjarne Toftegård, der er min tidligere underviser, og manden bag ’Forebyg Stress’ og jeg glæder mig allerede til at dele hans viden med jer.

Håber du vil lytte med, og at du kan få glæde af det, når det engang ryger online 😊

Hvis du gerne vil vide lidt mere om hvad stress er, og få nogle generelle teknikker til afstresning kan du læse mere ved at følge linksene herunder.

Hvad er stress?

Et billede på stress.

Generelle teknikker til afstresning

Vores ressourcer og hvordan vi holder et passende niveau

Vigtigheden af egenomsorg