Blog

1 år til et sundere liv, Alle

Prioriter egen-omsorg – hver dag.

Husker du at passe på dig selv?

Vi er tit gode til at drage omsorg for alle andre, men ofte glemmer vi os selv.

Men, det er med omsorg, som med iltmaskerne i flyet – du skal sørge for dig selv, før du sørger for alle andre. For ellers ender du med ikke at kunne sørge for nogen.

Det at passe på sig selv, drage omsorg for sig selv, er vigtigt både i forhold til det overskud man har i hverdagen, den generelle trivsel og selvværdet (selvværd forstået som den værdi man tilskriver sig selv – feks, ‘jeg er værdifuld nok til at mine behov skal tages lige så alvorligt som alle andres’)

Tænk på hvordan du er overfor folk du elsker, eller bare folk du holder af.

Hvordan viser du dem at du holder af dem? Hvordan får du dem til at føle sig holdt af?

Det gør du ved at prioritere dem, ved at gøre og sige ting du ved glæder dem, ved at være opmærksom på deres ønsker, følelser og behov og så vidt muligt imødekomme dem, ved at trøste dem når de er triste og ved at huske dem og bruge tid sammen med dem.

Hvis du begynder at behandle dig selv på samme måde, vil du opleve at din følelse af selvværd vokser. Fordi du behandler dig selv som værdifuld vil du langsomt begynde at føle dig værdifuld.

Når du gør ting for dig selv dagligt, vil du også langsomt begynde at opleve større overskud og glæde. Dels naturligvis fordi du dagligt får bevist at du er holdt af og prioriteret (af dig selv), dels fordi du giver dig selv nogle små oplevelser i hverdagen, som lader dig op.

Jeg tænker på egen-omsorg som den bevidste indsats jeg dagligt gør, for at sikre at min spand med ressourcer bliver fyldt op. Der er så mange ting i vores hverdag der dræner os, det kan være belastningen på arbejde, sure børn, dårligt vejr, omsorg for andre, et skænderi med en vi holder af, huslige pligter, køen i netto og alt muligt andet.

Og det fede ved egen omsorg er:  det er DIG der styrer det. Du er ikke afhængig af om andre folk nu gør noget godt for dig, eller hvad de synes om dig. DU er kaptajnen på dit eget skib, og selvom det naturligvis er rart at andre er gode ved én, så er det ikke dét der afgør om du når til ’lykke øen’

Hvad er egen-omsorg så?

Hvad skal man gøre for at drage omsorg for sig selv?

Det er naturligvis meget individuelt hvad vi hver især oplever som omsorg, men første skridt er altid at mærke efter i sig selv hvad man har lyst til. Hvilket behov man har.

Og så begynde at mærke efter hvilke ting der giver én glæde og energi.

Jeg plejer at anbefale folk at lave en +liste (‘plus’ forstået som det der lader os op, i modsætning til ‘minus- ting’ der er det der dræner os) med ting der gør dem glade og gir ressourcer. Det kan være både små og store ting, og de behøver ikke give mening oppe i vores hoved, bare vi kan mærke de er gode for os.

Min egen +liste indeholder blandt andet følgende:

Putte citronskiver i mit drikkevand.

Tænde stearinlys.

Træne.

Komme ud i naturen.

Høre musik.

Sidde i sofaen med en bog og et tæppe.

Danse fjollet rundt i stuen.

Hygge med min søn.

Kramme.

Tage på ferie.

Være kreativ.

Dække pænt bord og anrette min mad fint.

Få massage.

Gå en aftentur.

Tage på museum.

Lave skønhedssalon derhjemme, med ansigtsmasker og cremer.

Champagne.

Selvudvikling.

stoppe op og nyde nuet

Og meget, meget mere.

Hver dag skal man så gøre noget fra sin liste og man skal bruge minimum en halv time på det.

Det er vigtigt at man vælger de ting man har lyst til den dag. For selvom alle tingene er  +ting, så er det ikke sikkert de virker den enkelte dag.

Hvis jeg f.eks. lige har brugt 5 hele dage alene med min søn, så har jeg nok mere lyst til i ro og fred at lave skønhedssalon, med tændte stearinlys og musik, end til at spille ludo med ham.

Ved at give sig selv, ens behov og lyster, denne daglige prioritering, så sikrer man sig at man har energi og overskud til at være noget for andre, når de har brug for det – og at man kan holde til det mange år endnu.

Så månedens sunde vane er: tag dig tid til at drage omsorg for dig selv. Husk at behandle dig selv som et menneske du holder af.

Alle

Omskrivning

Jeg har igennem årene erfaret, at min evne til at ’omskrive’ og ændre mine tanker, er altafgørende for min trivsel, og for om jeg når mine mål.

De briller vi har på, når vi tolker verden og vores tilværelse, har stor betydning for hvad vi ser. Så hvorfor ikke arbejde på at tage de briller på der gør os glade?

Der er mange vinkler på alt, og ligesom mit fokus kan være på de ting jeg mister ved at arbejde mig hen imod mit mål, på risikoen for at mislykkes, eller på de ubehagelige ting i min hverdag og i verden, så kan jeg altså også bevidst ændre det til at være på de positive sider af livet og alle mulighederne.

Jeg overnattede engang på et hotel og vågnede tidligt om morgenen, fordi solen skinnede ind (havde glemt at trække gardinerne for). Jeg havde ondt i ryggen af at ligge i en fremmed seng, der var en time til morgenmaden blev serveret og jeg var allerede sulten, børnene på værelset ved siden af larmede ude på gangen og jeg var slet ikke udsovet.

Jeg kunne have valgt at fokusere på alt det negative (hvilket faktisk var min umiddelbare reaktion) – og have fået en dårlig start på dagen. Men, i stedet valgte jeg bevidst at ændre mine tanker og fokusere på det positive: Solen skinnede, børnene larmede godt nok, men de lød virkeligt glade og det kunne jeg associere til en ferie jeg havde med min søn da han var lille. Jeg var vågnet tidligt nok til at jeg kunne nå at ligge og gasse under dynen – og få rettet den stive ryg ud osv.

Dvs. at jeg tog styringen på mine tanker, og dermed på mit humør, og jeg fik en dejlig morgen 😊

Ved at fokusere på de positive sider af tilværelsen, på det jeg kan opnå, og muligheden for succes så er jeg allerede et godt stykke på vej.

Samtidig kan jeg også begynde at omskrive de værdier jeg tillægger ting. Hvis jeg f.eks. vil tabe mig så kan jeg, i stedet for at tænke at jeg forkæler mig selv med kage (altså tænke at det er noget jeg gør FOR mig selv) begynde at tænke at det er noget jeg gør IMOD mig selv. Dvs. at jeg ikke længere tænker at jeg forkæler mig selv, men derimod at jeg udsætter min krop for noget den ikke har godt af og at jeg fjerner mig fra mit mål og dermed bliver det en positiv oplevelse at lade være.

Det er ikke altid at man kan lave disse omskrivninger på egen hånd, i sådanne tilfælde kan det være en god ide at tage et forløb hos en professionel – feks mig.

Alle

Stop, tænk, agér

Forestil dig et lyskryds i en by, hvor du er i gang med at finde vej.

Du stopper for rødt, orienterer dig. Ved gult beslutter du hvilken retning der virker rigtig, og ved grønt sætter du bilen i gear og kører den planlagte vej.

Prøv nu at forestil dig et lyskryds i en situation du ikke er bekendt med:

Du stopper op, tænker, træffer en beslutning om hvad der er den rigtige handling, og så gør du det.

STOP! TÆNK! AGÉR!

Når f.eks. din veninde ringer og spørger om du har lyst til at tage med hende i ikea, så behøver du faktisk ikke svare hende lige med det samme. Det er ok at sige ’det ved jeg ikke, men jeg vender lige tilbage om lidt’, eller at stoppe op og tænke, INDEN du eksploderer fordi nogen har spist den sidste flødebolle, som du havde glædet dig til hele dagen.

Mange af vores handlinger (og faktisk også følelser og tanker) kører på autopilot, så hvis vi ikke minder os selv om at stoppe op og tænke – inden vi agerer – så bliver vi bare ved med at gentage de samme gamle mønstre. (hvilket er fint nok, hvis vi trives med de gamle mønstre, men hvis der er nogen af dem der driller, så kan det være en ide at ændre dem).

Så husk lyskrydset.

STOP! TÆNK! AGÉR!

Har du svært ved at gøre det på egen hånd, så kontakt mig og lad os aftale en session.

Alle, personlig udvikling, selvværd, Terapi

Stå ved dig selv

Et lidt mere personligt indlæg end det jeg plejer at skrive.

Som psykolog møder jeg af og til folk der forventer at jeg ved hvordan de skal leve deres liv, eller endnu værre: folk der tror jeg vil fordømme dem for hvordan de lever.

Det gør jeg ikke. Svaret ligger i folk selv, jeg kan bare hjælpe med at finde det frem.

Min private moral og etik er fuldstændig ligegyldig i terapien. For ingen kan leve et lykkeligt liv efter andres forskrifter. Man er nødt til at finde sin egen måde, og så leve efter den.

Stå ved den man er, med de normer, lyster, behov osv. som man kan mærke passer for en selv. Og med de positive og negative konsekvenser det giver.

Og ja, der er altid konsekvenser. Især hvis ens behov og lyster adskiller sig fra flertallets. Men de negative konsekvenser ved at fornægte sig selv er ofte (på trods af hvad vi forestiller os) langt værre, end hvad vi kan opleve ved at stå ved os selv.

Jeg har f.eks. en seksualitet der ikke harmonerer med fordommene om hvordan en veluddannet, velfungerende kvindes seksualitet bør være.

Jeg tænder på mange af de ting man ikke taler højt om, og jeg udlever det hver eneste gang jeg får chancen.

Jeg vil gætte på at nogen af jer der læser det her lige nu blev ramt af de fordomme I ligger under for og begynder at betvivle mine kompetencer som psykolog, og måske endda også hvor velfungerende jeg mon nu er, og om jeg er en god mor.

Og det er helt naturligt at I tænker sådan. Som mennesker er vi nødt til at have nogle forudantagelser, nogle kasser vi lynhurtigt kan sortere verden efter. Det ville være helt umuligt for os at navigere i en verden hvor vi skulle møde alt med fuldstændigt åbent sind. Umuligt, og usundt.

Forestil dig at du mødte et meget vredt menneske der kom løbende imod dig med en kniv, og du ikke havde en ’potentielt farlig’ kasse at putte vedkommende i, så ville du ikke nå at løbe væk.

Men, nogen gange må vi spørge os selv om de kasser vi har at sortere ting i, nu også passer med de ting der skal sorteres.

Det er som udgangspunkt antagelserne i kulturen omkring os, der danner grundlaget for vores egne antagelser – og dermed kasser og fordomme. Og den kultur vi lever i nu, har en antagelse om at sunde, kloge kvinder ikke har min type af seksualitet. Den slags udskejelser (har vi lært) bunder i lavt selvværd, selvdestruktivitet, mulig seksuelt misbrug, manglende styrke og evne til at sige fra, naivitet, onde mænds udnyttelse osv. Fordommene er mange, og jeg har mødt dem alle.

Men jeg har ikke ladet dem styre mig.

Heldigvis kan vi ændre vores egne antagelser og fordomme, bl.a. ved at møde eller høre om folk der ikke passer til det billede/den kasse vi har. F.eks. en stærk kvinde, der kan lide rape-games.

Og vi kan ændre andres antagelser og fordomme, ved at turde stå frem som dem vi er, ved at give et mere nuanceret billede.

Jeg har været så heldig i mit liv at have en familie der har haft stor tiltro til mig og mine beslutninger. En familie der har støttet mig i mine valg, og troet på at jeg vidste hvad der var det rigtige for mig, uanset om den ting ville være rigtig for dem eller ej. Også selvom de helt sikkert nogen gange er blevet udfordret på deres egne fordomme og forventninger til mig.

Det har betydet at jeg i min opvækst har lært at det er ok at være mig, at jeg kan leve efter mine egne lyster og behov frem for alle andres fordomme og forventninger.

Og det har betydet at jeg aldrig har frygtet deres reaktion, uanset hvor jeg har bevæget mig hen. Hvilket igen har givet mig styrken til aldrig at betvivle om jeg nu også ’burde’ bryde normen, f.eks. når jeg kunne mærke at min seksualitet ikke harmonerede med det traditionelle billede.

For når kassen ikke passer er det kassen der er forkert – ikke mig…..eller dig.

Derfor har jeg kunnet leve med og i min seksualitet (og alt det andet skæve der er mig), og kigge dybt i øjnene på de fordomme jeg mødte og stadig møder. For jeg ved de kun er det: Fordomme. Det er ikke sandheder, og folk bliver klogere af at blive oplyst.

Men, ikke alle har været ligeså heldige som mig.

Ganske ofte har jeg, både privat og professionelt, mødt folk der har levet hele deres liv i skyggen af andres og egne ’burder’. Folk der hele deres liv har fornægtet og undertrykt egne behov, følelser og lyster, for ikke at træde nogen over tæerne. For ikke at ’falde udenfor’

Eller har udlevet deres lyster og behov, for derefter at skamme sig over det og prøve at skjule det – på trods af at det er helt harmløse handlinger, der ikke skader nogen.

Men ved i hvad? Det eneste man får ud af at tilsidesætte sig selv på den måde er et uopfyldt liv og dårligt selvværd.

Selvværd er jo den værdi vi tilskriver os selv. Og den tilskrives ved at vi lytter til, accepterer og agerer på vores følelser, lyster og behov. At vi holder fast i at ’jeg har ligeså meget ret og værdi, som de andre’

Når disse selvfornægtende personer så endeligt har set deres frygt for andres fordømmelse i øjnene, og har stået ved sig selv, er de ofte blevet overraskede over at fordømmelsen ikke var nær så slem som de frygtede.

Men mest af alt er de blevet overraskede over hvor fantastisk befriende og styrkegivende det er at stå ved sig selv og leve efter egne behov.

Hvad de nu end måtte være.

Hvis du ikke allerede gør det, vil jeg anbefale dig at prøve 😊

Har du svært ved selv at tage dette skridt, ved at stå ved dig selv, så giv mig et kald, så kan vi finde tid til at mødes.

1 år til et sundere liv, Alle

Drop fanatismen og find i stedet en sund balance.

Fanatisme er aldrig rigtigt sexet  – heller ikke når det kommer til sundhed 😉

Alt for ofte når der snakkes om sundhed, snakkes der kun om de rent fysiske aspekter af sundheden.

Og ja, hvis man kigger så simpelt på det, så er det helt rigtigt, så burde vi alle – i sundhedens navn – at leve økologisk, lave alt mad selv, fra bunden (og jeg mener helt fra bunden), aldrig drikke alkohol eller spise slik, kage og junkfood, altid vælge rugbrød frem for franskbrød, motionere hver dag, osv. osv.

(jeg blir allerede helt træt og trist i sjælen, bare ved tanken – og ikke det mindste motiveret)

Men, er det sundhed?

Nej, ikke hvis du spørger mig. I min verden handler sundhed også om livskvalitet.

Det kan da godt være at det i teorien er sundest at lave sin mad fra bunden hver dag, af friske økologiske råvarer, men hvis det betyder at vi får stress fordi vi både skal nå det og alle de andre opgaver der er i et moderne voksenliv, så er det altså ikke sundt. Og da slet ikke hvis vi gør det på bekostning af den tid vi ellers kunne have brugt på egen omsorg.

Så medmindre du hører til dem der virkeligt NYDER at lave din mad fra bunden, hver dag, og som aldrig har lyst til kage, junkfood, slik eller rødvin, så drop de høje krav til dig selv.

Giv dig selv lov til at bestille en pizza engang imellem, til at spise et stykke chokolade, eller gå på La Glace. Og nyd dog et glas rødvin til maden lørdag aften (eller tirsdag aften, for den sags skyld), hvis det er det du har lyst til.

Og når du har besluttet dig for at gøre det, for at ’træde af den smalle sundhedssti’ så nyd det. Lad være med at slå dig selv i hovedet med selvbebrejdelser bagefter.

Det er ikke sundt at skulle være ’sund’ 100% af tiden.

Vi er komplekse individer, og hvis vi ikke tager hensyn til livskvalitet i form af f.eks. den lystfølelse sukker giver, eller den ro det giver at bestille en pizza og derved spare en time i køkkenet i en travl hverdag, eller nydelsen ved at skåle henover stearinlysene ved en god middag, så har vi glemt at sundhed også handler om lykke.

Det betyder naturligvis ikke at vi bare skal indtage junkfood, kage, slik, alkohol osv. på daglig basis, for dét er heller ikke sundt. Alt med måde.

Jeg plejer at anbefale at man gør ’det rigtige’ (det videnskaben og sundhedsapostlene råder os til) 80% af tiden. Gør man det, er man faktisk allerede godt på vej. Og så er der 20% tilbage til at skeje ud i – til at sikre ’den anden side’ af sundheden.

Og den gode nyhed er, at hvis du kun stiller krav til dig selv om at skulle gøre ’det rigtige’ 80% af tiden, så bliver det meget nemmere at overholde, det bliver ikke en sur pligt/diæt/urealistisk krav og risikoen for at give helt op og ryge tilbage i gamle usunde vaner bliver meget mindre.

Og mængden af selvbebrejdelser når du ikke gør ’det rigtige’, bliver meget mindre, for det er jo ok, og du kan nu nyde dine udskejelser, fremfor at skamme dig over dem.

Så denne måneds sunde vane er: lev efter 80-20, ikke 100-0

Alle, Terapi

Anti dep – teaser til depression

Jeg oplever rigtigt mange der (tit på baggrund af en enkelt samtale og en kort test) får udskrevet antidepressive af deres læge, og har fået det i årevis, uden anden behandling end dette.

Det er jeg ikke tilhænger af.

Jeg har intet imod antidepressiv, det kan være en fantastisk hjælp til at få kræfterne til at kunne fungere.

Men, når man tænker på at en meget stor del af de depressioner der findes, skyldes reaktioner på ydre faktorer, så mener jeg at det er helt fundamentalt at arbejde med disse ydre faktorer og reaktionsmønstrene.

Dvs. at arbejde med at erkende forvrængningerne, sætte spørgsmålstegn ved de negative automatiske tanker, og udfordre de antagelser der danner grundlag for dem. Samt en hel masse indsats på adfærdsområdet, for at få ændret det drænende adfærdsmønster.

Og så skal der naturligvis kigges på hvad det er der reageres på. Hvis depressionen skyldes en ubearbejdet krise, stress, et dårligt parforhold eller noget andet, så er det altafgørende at få gjort noget ved denne bagvedliggende årsag også.

Medicin gør intet af dette. Men, det kan give det løft der er nødvendigt for at man har kræfterne til at arbejde med depressionen.

Vil du gerne arbejde med din depression, så kontakt mig.

Alle, selvværd, stress, Terapi

Discount psykolog??!!??

Da jeg i sin tid blev færdig uddannet som psykolog arbejdede jeg i en periode som ’føl’ i en privatpraksis, hos en fantastisk psykolog.

Jeg lærte en masse, og udviklede mig rigtigt meget, mens jeg var under hendes vinger, og nød stort set hvert eneste sekund af det.

Der var dog en ting jeg havde det rigtigt skidt med: Når klienterne skulle betale. Min socialistiske sjæl krympede sig, når jeg skulle afkræve folk omkring 1000 kr for en samtale.

Jeg kunne – og kan – ganske enkelt ikke få det til at hænge sammen i mit hoved, at man skal være velhavende for at kunne få råd til hjælp. Det strider imod alt i mig, og med baggrunden for at jeg i sin tid blev psykolog.

Så jeg besluttede at når jeg engang åbnede mit eget så ville jeg tage en lavere pris.

Naturligvis er der udgifter forbundet med at være selvstændig: lokaler, revisor, supervision, kurser, ferie, sygdom, forsikring m.m. Og de udgifter skal naturligvis dækkes ind.

Men, jeg behøver ikke en stor luksuslejlighed i et fashionabelt kvarter, mærketøj, designmøbler eller eksklusive ferier. Og mine lokaler behøver ikke være store, lyse og fyldt med dyr kunst.

Den slags kunne da være rart at have, men det er altså meget vigtigere for mig at jeg kan kigge mig selv og mine klienter i øjnene. At mine handlinger (og priser) afspejler mine værdier.

Derfor har jeg nu skåret ind til benet, og tilbyder samtaler til private for 600 kr pr stk, og rabat hvis man køber 7 samtaler på en gang, eller hvis man er på SU, bistand eller anden lav indkomst.

For ja, jeg synes at alle skal have råd til hjælp.

Alle, personlig udvikling, Terapi

Kognitive forvrængninger

For noget tid siden blev jeg ret sur på min daværende kæreste. Han havde glemt at fortælle at han havde en aftale og derfor ikke var hjemme om aftenen, og jeg følte mig i den grad tilsidesat og uvigtig (nok ikke helt fair, men sådan følte jeg) og pludselig stak mine tanker af med mig:

’han overser mig ALTID’, ’han er fuldstændig ligeglad med hensynet til mig’, ’det bliver ALDRIG anderledes’.

Og da først dén mølle ligesom var sat i gang, så blev det pludseligt meget svært at finde de positive sider.

Kender du det?

Det der skete var en overgeneralisering (én oplevelse bliver til ’sådan er det altid’), der er en type af kognitive forvrængninger.

Der findes flere andre typer af forvrængninger f.eks:

Selektiv abstraktion (kun at lægge mærke til det negative)

Dikotomisk tænkning (tænke i ekstremer, f.eks. hvis det ikke er 100% er det lige meget)

Personalisering (tage ansvar for ting der intet har med én at gøre, f.eks. at passere en ven på gaden der ikke ser én, og så tænke ’jeg har gjort noget der har gjort hende sur’)

Tilfældige slutninger (drage en konklusion på baggrund af utilstrækkelig viden, f.eks. opleve en udfordring og så nå til konklusionen at det aldrig vil lykkes)

Vi oplever alle situationer (som i min episode ovenfor) hvor vi kan blive overrumplet af en forvrængning, og pludselig finde os selv hvor vi er røget helt ud af en eller anden vanvittig tangent, som vi godt ved med vores fornuft ikke rigtigt holder.

Det er helt naturligt, og som oftest kan vi sagtens komme tilbage på sporet igen, på egen hånd.

Men, i de tilfælde hvor de kognitive forvrængninger bliver en konstans, den eneste måde vi oplever verden på, og den sandhed vi tror på, så begynder vi at få ondt i psyken.

Kognitive forvrængninger er f.eks. kendetegnende for depressioner.

Men, ved at arbejde med de kognitive forvrængninger kan man mindske negative automatiske tanker, og dermed arbejde i retning mod varig bedring.

Har du brug for hjælp til at mindske dine forvrængninger og automatiske tanker, så kontakt mig.

1 år til et sundere liv, Alle

Begræns dit alkoholindtag

Denne måneds udfordring bliver uden tvivl den sværeste for mig.

Jeg ELSKER god rødvin (og bobler….og portvin….og rom….og snaps…og….århhh for helvede, det blir svært det her…GG), og drikker helt sikkert mere end jeg burde. Men, netop derfor er det også den helt rigtige for mig at gå i gang med, for det er nok den der vil have størst indflydelse på min generelle sundhed.

Så lad os kigge lidt på det:

I 2013 (ja, det var så lige det år jeg kunne finde statistik på – kan du finde noget nyere så skriv det gerne) drak gennemsnitsdanskeren (over 14 år) 9,4 liter ren alkohol!

En genstand indeholder 15 ml alkohol, hvilket svarer til at hver eneste person over 14 år indtog 1,7 genstand pr dag.

Alkohol er en af de enkeltfaktorer, der har størst indflydelse på folkesundheden i Danmark. Hvert år er der mindst 3.000 dødsfald, der enten har haft alkohol som primær eller medvirkende årsag. Det svarer til 5 % af alle dødsfald.

Et stort alkoholforbrug øger risikoen for en lang række lidelser, herunder kræftsygdomme, mave­tarm sygdomme, lungesygdomme, leverlidelser, muskel­ og skeletsygdomme, sygdomme i kønsorganer, fosterpåvirkning og afhængighed. Desuden kan alkoholoverforbrug, herunder alkoholafhængighed, have en lang række psykiske og sociale konsekvenser for den enkelte. (jvf. Sundhedsstyrelsen)

Sundhedsstyrelsen anbefaler at man holder sig under 7 genstande pr uge som kvinde (Ups!!!), og under 14 som mand.

De anbefaler samtidig at man ikke drikker mere end 5 genstande ved samme lejlighed (Ups igen).

Hvis du hører til blandt gruppen der ikke følger disse anbefalinger, kan det være en god ide at arbejde på at nedbringe dit forbrug, til det anbefalede.

Selvfølgelig skal der være plads til et glas vin eller et krus øl engang imellem, men tænk på alkohol som den ekstra forkælelse man skal tillade sig selv engang imellem, og ikke som en daglig begivenhed, på linie med morgenkaffen.

Og husk så, at for hver genstand du ikke drikker sparer du din krop for en masse usundt – og din pung for udgifter 😉

Det har jeg i hvert fald tænkt mig at minde mig selv om 😊

Alle, stress, Terapi

Ager-accepter

Af og til i livet står vi overfor noget der ikke er fedt. Det kan være en irriterende chef, et byggeprojekt, en arbejdsopgave vi ikke bryder os om eller alt muligt andet.

Når vi er i de situationer har vi 3 valg.

Ager, accepter eller sid fast.

Lad mig starte med de to første:

Kan du agere, dvs. handle så du får ændret situationen (enten ved selv at ændre den eller få andre til at hjælpe dig med at ændre den) er det naturligvis det bedste – for så har du jo fjernet det der generede dig.

Hvis du ikke kan ændre på tingenes tilstand, så må du acceptere at det er sådan det er. Det betyder ikke at du skal synes det er fedt, eller at du blot skal resignere, det betyder bare at du siger ’ok det er så vilkårene lige nu’ og derefter spørger du naturligvis dig selv ’hvad gør jeg så nu’

Det tredje valg er ikke et smart valg.

Nogen gange befinder vi os i situationer hvor vi hverken kan ændre noget, eller vil acceptere hvordan tingene er. I de situationer hænger vi konstant fast i situationens urimelighed, og vi bruger enorme mængder af ressourcer på at tænke på det – og vi kommer ikke videre.

Problemet her er at alt vores hængen fast ikke forbedrer vores situation det mindste, tværtimod, så øger det faktisk vores stressniveau betragteligt og gør det dermed sværere at håndtere situationen hensigtsmæssigt.

Så i bund og grund har du kun to sunde valg: ager eller accepter.

Og finder du dig selv i en situation hvor du hænger fast, så prøv at sige pyt. Prøv med din bevidsthed at give slip – for din egen skyld

Kan du ikke give slip på egen hånd, så kontakt mig for et forløb.